Статии

Знаци, стикери и табели за пожарна безопасност

Знаците за безопасност са предназначени да регулират поведението на хората с цел предотвратяване на пожар, извършване на определени действия в случай на пожар и осигуряване на безопасността на производството. Използването на знаци за безопасност е задължително за всички организации на територията на Република България , независимо от тяхната организационна и правна форма.

Подчинявайки се на ритъма на съвременните мегаполиси, ние непрекъснато тичаме нанякъде. В суматохата често не забелязваме първите сутрешни лъчи, не се възхищаваме на залезите, не вдишваме свежия пролетен въздух. Слагам си слушалките, не чуваме трел на славея … Не забелязваме толкова много важни неща! Нека спрем за секунда и се огледаме. В тази статия, разбира се, няма да говорим за красотата и величието на Вселената. Но ние ще говорим за малки, незабележими знаци, които без преувеличение могат да спасят нас и живота на нашите близки по време на пожар, но на които повечето от нас обръщат малко внимание – това са знаци за пожарна безопасност.

Тези табели се поставят в супермаркета, в театъра, в метрото, във всички обществени сгради. Те ще ви кажат какво можете и какво не можете да правите на това място. Именно върху тях в случай на пожар е необходимо да се евакуирате от непозната сграда, а не да бягате след паникьосана тълпа. Искаш да кажеш, че никога не си ги виждал? Нека си спомним заедно. Помните ли вече? Бял надпис на зелен фон „Авариен изход“. Да, това е знак и при пожар уведомява, че спасението е близо и изходът е тук. За да стигнете до този знак, трябва да следвате указанията на други огнени знаци. Виждате бял тичащ човек на зелен фон и бяла стрелка – следвайте го – знаците се наричат: „посока на аварийния изход.“

Сега си представете, че огънят блокира пътя ви. До вас видяхте червен квадрат с бял пожарогасител. Не, това не е реклама на пожарогасители – този пожарен знак показва, че тук се съхранява пожарогасител. В случай на пожар бъдете внимателни и използвайте пожарогасители, за да потушите огъня. Само не надценявайте силата си. Той е тежък.

Или ето друг проблем, трябва спешно да се обадите на пожарната, а мобилният телефон е извън обхват. Няма проблем. Червен квадрат със слушалка показва къде да се обадите в случай на пожар.

Тук се обсъждат само няколко от героите. Вижте по-долу за други признаци. Няма да отнеме повече от 5 минути. Но може да спаси живот!

Указателните знаци за противопожарно оборудване са предназначени да указват местоположението на пожарни постове, пожарни хидранти, хидранти, пожарогасители, пунктове за пожароизвестяване и други средства за активна противопожарна защита. Те представляват червен квадрат или бял квадрат с червена рамка със символично изображение на бяло или червено във вътрешното поле.

цветно изображениесемантично значениеМясто на поставяне (инсталация) и препоръки за употреба
ПожарогасителНа мястото на пожарогасителя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *